Sanaparit


Nick Cave kysyy hänestä kertovassa elokuvassa 20 000 päivää maan päällä: "Haluatko oppia kirjoittamaan lauluja?" Ja antaa neuvon: "Laita kaksi toisiinsa liittymätöntä asiaa yhteen ja katso mitä tapahtuu."

Aistikirjoitus, tajunnanvirta etuliitteellä ja sanaparit muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jonka avulla pitää kirjoittamisen luova virta avoinna, kehittyä kirjoittajana, luoda uusia ilmaisua ja kerätä materiaalia syntymässä oleviin kappaleisiin.

Muodosta sanapareja

1) Kirjoita 30 sanaa. Jos haluat, voit kirjoittaa sanat erillisille paperilappusille, jotta tehtävä on helpompi jatkaa loppuun. Kirjoita sanoja kaikista sanaluokista. Kirjoita isoja ja pieniä asioita. Monipuolinen sanalista on sellainen, josta löytyy konkreettisia asioita ja abstrakteja asioita, esineitä, asioita, tekemistä kuvaavia sanoja ja ominaisuuksia kuvaavia sanoja. Kun sanalista on valmis, ala silmäilemään sitä ja etsimään kiinnostavia yhdistelmiä. Tarkoitus on löytää sellaisia sanapareja, jotka muodostuvat sanoista, joita yleensä ei näe yhdistettävän, mutta joiden välillä on kuitenkin jonkinlainen mahdollinen liittymispinta. Tämä on tietysti esteettinen kysymys. Esim. Nick Cave etsii mielellään asioita, joilla liittymispintaa on mahdollisimman vähän. Minkälainen yhdistelmä herättää sinussa tarpeeksi uuttaa energiaa, mutta pysyy kuitenkin tyylilajissa, jonka voit kokea omaksesi?

2) Kirjoita 30 sanaa tekeillä olevasta kappaleesta. Silloinkin, kun tiedämme hyvin vähän syntymässä olevasta laulusta, tiedämme yllättävän paljon. Meillä saattaa olla jokin kuva, johon kappaleen tunnelma tiivistyy. Kirjoita mahdollisimman monta sanaa, joista sinulla on tunne, että ne jotenkin liittyvät aiheeseen. Muodosta sen jälkeen kiinnostavia sanapareja, joiden muodostama uusi tai yllättävä energia saattaisi sopia lauluusi.

3) Kuten etuliitteen voi muodostaa mistä vain, sanapareja voi käyttää samalla tavoin avaamaan uusia aiheita. Voit kirjoittaa sanalistan tajunnanvirta tekniikalla. Kirjoita 30 sanaa, jotka liittyvät elämääni juuri nyt. Voit lähteä kävelylle metsään tai kaupungille ja kirjoittaa 30 sanaa, jotka tiivistävät kokemuksesi. Voit käyttää sanalistoja matkoilla onkiaksesi esiin sen, mistä siinä vaelluksessa tai sen kaupungin klubeissa juuri sinulle oli kyse. Kirjoita sanalista monipuolisesti. Kirjoita tunteita, asioita joita voi nähdä, vuodenaikoja ja värejä. Yhdistele ja avaa ne vuorenhuiput ja kaupungit, jotka vain sinä koit ja joista vain sinä voit kertoa.

Käytä sanapareja

1) Käytä uutta sanaparia etuliitteenä ja katso mitä se kantaa mukanaan. Voit taivuttaa ja muotoilla sanat sopivaan muotoon.

2) Kirjoita sanaparin pohjalta aistikirjoitusta. Käytä silloin toista sanaa ns. pääsanana ja toista sanaa tarkentavana sanana. Esim. sanaparista menneisyys sataa, voisi kirjoittaa aistikirjoitusta siten, että sana sade on valitsemamme objekti ja menneisyys sitä tarkentava sana. Kirjoitamme siis aistikirjoitusta sateesta, joka on kuin menneisyys.

3) Jos sinulla on ryhmä, voitte luoda sanaparien pohjalta keskustellen uusia maailmoja ja rakentaa laululle tarinan. Mistä laulu kertoisi, jos se lähtisi liikkeelle sanaparista kirkas paino?

Sanapareilla on hauska leikkiä. Niiden avulla pääsee helposti käymään myös itselle tutun esteetiikan rajojen ulkopuolella. Myös se mahdollisuus kannattaa käyttää!